Siglent etusivulle linkki     Oskilloskoopit, mallisarja  SDS1000X-E    4-kanavaa

Siglent SDS1000X-E sarjan oskilloskoopit ovat 2- ja 4- kanavaisia 1GSa/s  digitaalisia oskilloskooppeja.
Mallit SDS1104X-E sekä SDS1204X-E ovat sarjan 4-kanavaiset mallit joihin lisäksi saatavilla lisäoptioita.


SDS1104X-E on 4-kanavainen 100MHz 1+1GSa/s, 14M+14M digitaalinen oskilloskooppi.
SDS1204X-E on 4-kanavainen 200MHz 1+1GSa/s, 14M+14M digitaalinen oskilloskooppi.
SDS1202X-E 2-kanavainen malli.

Sarjassa on uuden sukupolven ratkaisuja sekä huippuominaisuuksia joita ei ennen ole nähty tässä hintaluokassa ja jotkin niistä ovat harvinaisia paljon kalliimmissakin laitteissa.

HUOM!  Alkuvuosi 2018 (1-2Q18). Mallin saatavuudessa esiintyy katkoksia ja ajoittain tilausjonoa poikkeuksellisen suuresta kysynnästä sekä joidenkin komponenttien saantivaikeusista johtuen. Mikäli haluat hankkia laitteen tänä aikana on hyvä tiedustella ajankohtainen toimitusaikataulu. (Huomaa lisäksi Holiday notes ).

Muut Siglent oskilloskoopit.


Ominaisuuksien vertailua 2. Siglent SDS1202X-E - SDS1104X-E - SDS1204X-E  vs  Rigol DS1000Z

SDS1000X-E-4-channel

Kuvassa SDS1204X-E. USB liittimen oikealla puolella näkyy Sbus liitin johon kytketään optionaaalisia lisävarusteita, kuten esim LA probe. Etupaneelin USB liitintä käytetään myös signaaligeneraattorin ohjaukseen. Tässä mallissa takana on lisäksi USB liitin joka tukee myös optionaalista Wi-Fi modulia.

SDS1000X-E 4-kanavaisen vahva ominaisuus joka lukee myös laitteen yläreunassa.
SDS1104X-E ja 1204X-E,  100MHz ja 200MHz, 4 kanavaa, max 1GSa/s kahdelle kanavalle samanaikaisesti ja max 500MSa/s kun käytössä on yli kaksi kanavaa samanaikaisesti.

Oskilloskooppi on toteutettu kahdella AD muuntimella joista kumpikin kattaa yhden kanavaparin.
Kanavat 1 ja 2 muodostavat yhden kanavaparin ja kanavat 3 sekä 4 toisen kanavaparin. Kummallekin parille on 14M muisti.

Tästä alempana hiukan lisää.

Lisää SDS1000X-E 4-kanavaisten mallien joitain vahvoja ominaisuuksia.  Kun nämä kaikki ovat yhdessä oskilloskoopissa on vaikeaa löytää kilpailijaa mikäli pysytään samassa hintaluokassa.

! -max yli 100kwfm/s  (1)

!  -max yli 400kwfm/s sekvenssitallennus.

!  -normaalitilassa vallitsevalla nopeudella aina taustalla toimiva historiatallennus (max jopa 80000 viimeistä wfm)

!  -500 µV/div todellinen herkkyys täydellä resoluutiolla ja täydellä 200MHz kaistaleveydellä
   - vastaavaa ei tässä hintaluokassa ole
   - analoginen etuaste erittäin matalakohinainen

   - näytössä valittavana joko kirkkausgradientti tai värigradientti
   - näyttö 7" 800x480 (X/X+ sarjassa 8")
   - triggausjärjestelmä täysdigitaalinen. Erittäin tarkka ja hyvin alhainen triggausjitteri, < 100ps.
   - täysdigitaalinen triggausjärjestelmä mahdollistaa erittäin monipuoliset ja tarkat triggaukset.

!  - erittäin monipuolliset mittaustoiminnot
   - automaattiset mittaukset - täydellä tallennettavalla näyteresoluutiolla ja koko muistin pituudella (2)
   - "gated" mittaukset säädettävin rajoin (käyttäjä määrittää erillisillä gate kursoreilla alueen jolta mitataan)
   - kursorimittaukset, myös "tracking" kursorit

!  - FFT on  suurella resoluutiolla. FFT samplepituus max 1M
   - 1M FFT on täysin ainutlaatuinen tässä hintaluokassa. Kilpailijaa ei ole.
   - Ulkoisen päätevastuksen impedanssi vapaasti aseteltavissa FFT toiminnossa jolloin myös dBm mittaukset mahdollisia.

! - MSO/LA toiminnot sekä sekä Wi-Fi liityntä ovat lisäoptioita. (Vain 4-kanava malleissa)
  -
LA on 16 kanavainen.

! - Arb/Funktio generaattori Optionaalinen SAG1021 (Vain 4-kanava malleissa)
  -
AWG on 25MHz, 1-kanavainen, ohjaus vain oskilloskoopilla. Ohjausliityntä oskilloskoopin USB.
  - Käyttö edellyttää että oskilloskooppiin on hankittu AWG ohjaus toimintojen aktivointilisenssi.
     (Mikäli SAG1021 käytetään ainoastaan BodePlot toimintoon aktivointilisenssiä ei tarvita.

! - "Bode plot" toiminto. Edellyttää soveltuvan, oskilloskoopin ohjaukessa olevan signaaligeneraattorin käyttöä.
  -  BP toiminto on vakiona aina. Käyttö edellyttää ulkoista yhteensopivaa signaaligeneraattoria.

  -  Toiminnon aikana oskilloskoopin BP toiminto ohjaa suoraan signaaligeneraattoria BP asetusten mukaisesti.
  -  Signaaligeneraattori voi olla mikä tahansa Siglent valmistama AWG.
  -  Bode Plot toiminto ohjaa AWG automaattisesti. Ei vaadi optionaalista AWG lisenssiä.

! - Sarjaliikenne dekoodaus aina vakiona (I2C, UART/RS232, SPI, CAN, LIN)


  - SDS1000X-E  koko on hiukan X sarjaa pienempi ja kevyempi (X/X+ painaa 3.3kg ja X-E 2,6kg )

(1) Olen mitannut maksimi keskinopeuden 118kwfm/s (jatkuva keskiarvo) sekä maksimi "burst" nopeuden 128kwfm/s (yhden kuvaruutupäivityksen sisällä poislukien kuvaruutujen päivityksen prosessointitauot. Kuvaruudun päivitystaajuus noin 24,8Hz)
Mitattu: Yksi kanava käytössä, vaakapyyhkäisy 50ns/div, näyttötapa pisteet, ei automaattisia mittauksia.
Näin nopeilla wfm/s nopeuksilla näyttömuoto pisteet tuottaa käytännössä yhtenäistä viivaa koska jokaselle näyttöruudulle on tällä nopeudella kerrostettu päällekkäin karkeasti jopa noin 5000 vaakapyyhkäisyä. Mittaus tehty 1/2018 uusimmalla FW versiolla 7.1.6.20

(2) SDS1000X-E  käyttää automaattisissa mittauksissa koko vallitsevaa wfm datapituutta desimoimatta sitä.
Täyden jopa 1ns resoluution automaattiset mittaukset 1ms/div horisontaalisella nopeudella (14M muisti) ovat ainutlaatuista tässä hintaluokassa.

 

SDS1000X-E 4-kanava mallit,  100-200MHz, max 1GSa/s  kahdelle kanavalle samanaikaisesti. Max 500MSa/s kun 3 tai 4 kanavaa samanaikaisesti käytössä.

Laitteessa on kaksi AD muunninta joista kumpikin palvelee yhtä kanavaparia. Toinen kanavapari on CH1 ja CH2 sekä toinen CH3 ja CH4.

Jos kanavaparin yksi kanava on käytössä saa se kaikki resurssit eli 1GSa/s ja 14M muistia. Jos parin molemmat on yhtaikaa käytössä jaetaan resurssit kanavien kesken jolloin kumpikin kanava saa 500MSa/s ja 7M muistia.

Jos kummastakin parista vain toinen kanava käytössä, on maksimi samplenopeus kummallekin kanavalle 1GSa/s ja muisti kummallkin max 14M.
Jos toisessa kanavaparissa on molemmat kanavat käytössä on siinä tapauksessa myös toinen kanavapari pakotettu 500MSa/s nopeuteen ja 7M muistiin kanavaa kohden vaikka siinä toisessa kanavaparissa olisi vain yksi kanava käytössä.
Siis kolme kanavaa ei voi olla käytössä niin että yksi kanava olisi 1GSa/s ja 14M ja kaksi muuta kanavaa kumpikin 500MSa/s ja kumpikin 7M. Täsmälleen sama toimintraperiaate on SDS2000X sarjassa sekä vanhemmassa SDS2000 sarjassa.

Mallisarjan 100MHz versio, SDS1104X-E ei tässä suhteessa eroa 200MHz mallista. Kuten ei minkään muunkaan ominaisuuden osalta lukuun ottamatta analogisen etupään taajuusvastetta (ja mukana tulevia mittajohtoja).

Laitteen rakenneperiaate siis muistin ja AD muuntimien osalta on 1ADC1M/2 + 1ADC1M/2 joka on käyttöarvoltaan huomattavasti arvokkaampi kuin esimerkiksi Rigolin DS1000Z sarjassa käyttämä 1ADC1M/4 rakenne. Toki se on myös jossain määrin kustannuskysymys. On luonnollista että kaikkein edistyksellisin rakenneperiaate olisi 1ADC1M erikseen jokaiselle kanavalle. Se vaan ei ole ilmaista eikä suinkaan kysymys ole vain siitä paljonko AD muunnin itsessään maksaa. Tämä Siglent ratkaisu on kompromissi kahden ääripään välillä.  Huomioiden myös se että yli kaksi kanavaa on keskimäärin aika harvoin käytössä kun ajatellaan koko käyttäjäkuntaa.

SDS1004X-E malleissa ei ole erillistä ExtTrig kanavaa. SDS1002X-E malleissa sellainen on. Siitä on kuitenkin hyvä huomauttaa että sen toimintaperiaate on perinteinen analoginen perustuen analogiseen signaalitiehen josta komparaattorilla muodostetaan trig signaaali. Tämä ei mahdollista samaa tarkkuutta eikä huippumonipuolisi sellaisia triggaustoimintoja kuin pääkanavien täysverine digitaalinen triggausjärjestelmä jossa triggaus muodostetaan samasta digitoidusta signaalista joka ajetaan myös samplemuistiin ja siitä myös näytölle.
Jos haluat katseltavan/mitattavan signaalin trigata jollain toisella signaalilla käytä tällöin yhtä vapaata pääkanavaa ikäänkuin se olisi ExtTrig kanava.

Jostain on kuitenkin tingitty kustannusten pitämiseksi kurissa. Kanavien vertikaalisäädöt on jaettu.

Kyse ei ole vain siitä että säästetään pari-kolme enkooderia ja nuppia. Kustannusvaikutus on paljon laajempi. Runko ja kotelo. Laitteen koko on myös yksi tekijä rahtikuluissa joka sekään ei ole merkityksetön. Jotta 4 kanavan erillis säätö olisi edes jotenkin ergonomialtaan kohdallaan olisi laitteen koteloa pakko kasvattaa huomattavasti isommaksi. Usein myös käyttäjät toivovat että laite ei veisi kovin paljon työpöydällä tilaa.

Monet toiminnot ovat hyvin pitkälle samat kuin 2-kanavaisessa SDS1000X-E mallissa. En toista tähän niitä toimintaesimerkkejä.

Täysin uutena toimintona 4-kanavaisessa on 3 kanavainen ns BodePlot ja siksi siitä hivenen lisää. Monelle tällainen toiminto oskilloskoopissa saattaa myös olla jonkun verran vieras. Eihän se kovin yleinen ole ollut. Jotkut valmistajat nimeävät sen myös Sweep Frequency Response Analyzer (SFRA). Keysight (ent. HP, ent. Agilent) Käyttää siitä nimitystä Bode Plot.
Se ei myöskään voi tulla FW päivityksenä 2-kanavaisiin SDS1000X-E malleihin. Syy on yksinkertainen. Vain 4-kanavaisessa on  yhteensopivan signaaligeneraattorin ohjaus. BP (SFRA) tietenkin vaatii signaaligeneraattorin joka kykenee tiukasti kontrolloituun taajuusaskelpyyhkäisyyn. Yhteensopivia ovat kaikki Siglewnt AWG mallit. Luonnollisesti SDS1000X-E 4-kanavaisiin saatava optio AWG on myös yhteensopiva ja siinä mallissa ei ole lainkaan säätimiä vaan kaikissa tapauksissa sitä AWG ohjataan aina oskilloskoopilla.

BodePlot toiminnossa signaali syötetään generaattorista tutkittavan laitteen/piirin sisääntuloon ja kanavaan 1 referenssiksi. Tutkittavan laitteen/piirin lähtö kytketään kanavaan 2, 3 tai 4. BodePlot asetuksista ohjataan sopiva taajuuslue sekä signaalitaso että muut parametrit kuten sisäänmenoimpedanssi sekä halutut asteikkojen asetukset. Tuloksena oskilloskooppi piirtää tutkittavan taajuusvasteen sekä vaihetiedon.
Mikäli tutkittavassa laitteessa/piirissä on useampia lähtöjä/tutkittavia kohtia voidaan kolme signaalia tuoda oskilloskoopille ja saada samaan aikaan kolme vastekäyrää.

BodePlot with data

Tässä on 1MHz kiteen resonanssikäyrä 5kHz kaistaleveydellä ja HighRes sweep käytössä jolloin näytevälejä on 500. Eli tässä tapauksessa 10Hz välein.
Mukana on myös datataulu joka kertoo jokasen näytteen tiedot. Miksi lähellä oikeaa reunaa vaihetieto on noin erikoinen sekä tässä että seuraavassa kuvassa. Kyse on siitä että signaalin taso on tuolla hyvin lähellä kohinaa. Yksinkertainen vaihemittaus antaa lähinnä satunnaista arvoa pahimmillaan laidasta laitaan. Katso alinta kuvaa jossa koko mittauskaistalla signaalitaso pysyy kohtalaisena.BodePlot-Xtal-1MHz-Span-5kHz

1MHz kiteen resonanssikäyrä 5kHz leveydeltä jolloin näyteväli on 10Hz. Ks kommentti vaiheesta ja kohinasta yllä.BodePlot Xtal 1MHz span 500Hz

1MHz kiteen resonanssikäyrän huippu kun käytössä kapein kaistaleveys eli 500Hz. Tällöin näyteväli on 1Hz.BodePlot 1 + 3 simultaneus channel

Tässä esimerkissä testi setup on kaikella tavalla huono siis skoopin ulkopuolella. Ainoa tarkoitus olikin osoittaa että BodePlot toiminnossa tutkittavasta piiristä voidaan tuoda kolme eri lähtöä skoopille.  Siis sweep signaali tuodaan tutkittavan piirin - laitteen sisäänmenoon + sama signaali tuodaan skoopin kanavaan 1 referenssi signaaliksi. Tutkittavasta piiristä tuodaan lähtö johonkin kolmesta skoopin vapaasta tulosta tai jos tutkittavasta otetaan useampikin lähtö skoopille, niitä voi olla enintään kolme.

Edelläolevat kuvat jo selventävät sen että nyt puhutaan jo työkalusta jos verrataan esimerkiksi Keysightin vastaavaan mallisarjassa InfiniiVision 1000X. Ovat ikäänkuin eri planeetalta. Siglentin viedessä sitä tässä painissa kuin litran mittaa. Kuten muutamassa muussakin ominaisuudessa-toiminnossa.Signaaligeneraattorina kuvissa on käytetty Siglent SDG1032X (myös useat muut Siglent mallit tietenkin käy). BodePlot toiminto ohjaa sitä täysin automaattisesti. Käyttäjän ei tarvi kuin kytkeä signaalikaapeli, USB kaapeli ja laitteeseen virta. Järjestelmä hoitaa kaiken ohjauksen täysin automaattisesti siten kun käyttäjä tekee BodePlot asetukset oskilloskoopissa. Mitään ohjelmia tai tietokoneita ei tarvita välissä. Toimivat yhteen aivan täysin "out from box". USB väylänä voi käyttää skoopin takana olevaa jolloin edessä oleva jää esim USB tikulle kuvia tms varten. Kumpaakin USB porttia voi käyttää signaaligeneraattorin komentolinkkinä. Lisäksi takana on vielä PC liitäntään sopiva USB portti.
BP toiminto on oskilloskoopissa aina vakiovarusteena. Se ei ole optio. Aivan samoin kuten sarjaliikenne analyysi, tämäkin on vakiona.

Sensijaan Optiona voi hankkia AWG software option jolloin oskilloskoopilla voi ohjata signaaligeneraattoria myös muhin tarkoituksiin. Erityisesti tarpeellinen jos aikoo optionaalista erillistä USB funktio generaattoria käyttää jossa ei ole lainkaan ohjauspaneelia.  Jos sitä USB AWG mallia käyttää vain BodePlot toimintoon ei tarvi erikseen AWG ohjaus ohjelma lisenssiä.

BodePlot taajuusalue on luonnollisesti rajattu siihen mikä on käytössä olevan signaaligeneraattorin taajuusalue. Kuitenkin niin että BodePlot maksimi on 120MHz joka on sama kuin SDG2122X taajuusraja.
SDG1000X sarjan generaattorilla pääsee joko 30 tai 60MHz.

BodePlot (SFRA) on hyödyllinen työkalu hyvinkin monessa käytössä kuten esimerkiksi erilaisten filttereiden ja muiden piirien taajusvasteiden tutkimiseksi ja virittelemiseksi. Kohteena voi olla välitaajuusfiltteri (huomioiden kuitenkin dynamiikan rajoitukset johtuen 8bit ADC resoluutiosta). Tai se voi olla joku audiofiltteri kuten vaikka jakosuodin tai vaikkapa vahvistimen taajuusvaste tai lyhtyaaltovastaanottimen etupää ja monia muita asioita.
Tässä hintaluokassa ei ole ainakaan minun tiedossa vastaavaa. Keysight 1000X mallissa on BodePlot mutta se on huomattavan vaatimaton suorituskyvyltään että on jopa vaikea keksiä mitä muuta käyttöä sillä voisi olla kuin esitellä opiskelijoille että on olemassa sellainenkin asia kuin BodePlot.

Kun lisätään työkaluksi mukaan tässä hintaluokassa poikkeuksellisen hyvä 1M FFT analysaattori on käsissä jo yksinomaan niiden myötä aika tehokkaat työkalut. FFT lyhyesti esitelty SDS1202X-E mallin yhteydessä. Se on tässä sama.

Tämän lisäksi käytössä on jatkuvatoiminen historiatallennus (jollainen löytyy esim R&S joistain RTO malleista) sekä erittäin nopea sekvenssitallennus (aka segmented memory) ja täydellä näyte resoluutiolla ja  täydellä samplebufferin pituudella toimivat automaattiset mittaukset puhutaan oskilloskoopista jolle ei tällä hetkellä ole tässä hintaluokassa kilpailijaa. Eikä se tähän loppunut. Tässä on myös täysi valmius MSO toiminnoille. MSO toiminnot ja siihen liittyvä 16 kanavainen LA probe ovat erikseen joko skoopin oston yhteydessä tai koska tahansa jälkeen päin hankittavissa. Sisäisesti oskilloskoopissa on siihen valmius. LA proben liitin on etupaneelin USB portin vieressä.


Tässä lisätietoja (sisältäen nyt myös 4-kanavaiset mallit):
Versiot ovat uusia ja niissä saattaa olla vielä joitain puutteita sekä virheitä.

Siglent  SDS1000X-E DataSheet

Siglent  SDS1000X-E UserManual

Siglent  SDS1000X-E Quick start

Dave Jones, EEVblog on julkaissut ensimmäisen videon laitteen sisäisestä maailmasta sekä samalla kertaa jonkin pienen leikkimisen laitteella. On sääli että ei malteta ensin ajatella ja sitten tehdä. Ehei, ensin heiluu muskeli ja ajatus tulee sitten. Minusta oikea järjestys olisi se että ensin ajatellaan ja perehdytään, hiukan suunnitellaankin ja vasta sitten aletaan heiluttaa käsiä. Mutta, kyse onkin mediabisneksestä joten se sallittakoon.
Sinäsä kuitenkin ihan mielenkiintoinen ja todellakin muuten katsomisen arvoinen kun huomioi tekniset kömmähdykset. Mutta kuuluisqaan Daven persoonalliseen viihdetaiteilijan tyyliin. Kannattaa katsoa, ehdottomasti kunhan suhtautuu kriittisesti joihinkin juttuihin. Pitäisi aina muistaa se että kaikki se ei ole bugia laitteessa jota emme vajain tiedoin ymmärrä ja se sitten aiheuttaa hämmennystä.

YouTube: (avautuu uuteen selaimen välilehteen)

EEVblog #1042 - Siglent's SDS1104X-E 4CH Oscilloscope Teardown
Yleistä lukemistoa Siglent oskilloskoopeista sekä yleistietoa ja joitain näkökulmia oskilloskooppien valintaan liittyen yleisesti.
Myöhemmin lisään jotain koskien nimenomaan erikseen SDS1000X-E malleja ja erityisesti sen mallisarjan 4-kanava versioita.
Monet perus asiat ovat kuitenkin samat ja esim sekvenssitallennus sekä historia puskuri sekä monet muut asiat periaatteeltaan samoja.
Ja sitten ihan tuo teoria koskien samplenopeutta taajuusvasteita jne, nehän eivät miksikään muutu.

Siglent SDS1000X ja 2000X muistin ja näytön toiminnasta
(SDS1000X-E sarja noudattaa samaa periaatetta)

SDS1202X-E wfm/s - segment/s - wfm ja segment bufferi
Mukana taulukko jossa joitain todellisia mitattuja wfm/s nopeuksia.
(Varauksin ja soveltuvin osin sovellettavissa 4 kanava malleihinkin)

Oskilloskoopin valinnasta. Kaistaleveys ja näytteenottonopeus (samplenopeus) ym.

Tietoa digitaalisten oskilloskooppien alias ilmiöstä. (mukana esimerkkejä Siglentin osalta)

Jatkuvasti taustalla toimiva historia tallennus sekä nopea Sekvenssi tallennus
HUOM! Sekvenssi- ja historia tallennusta voi myös hyödyntää pitkaikaisiin "trendi" tallennuksiin.

Ominaisuuksien vertailua 2. Siglent SDS1202X-E - SDS1104X-E - SDS1204X-E  vs  Rigol DS1000Z
 

    --» Ylös  SDS1000X-E   4 kanava, alkuun

    --»  Oskilloskoopit

   --» Etusivulle - Home