Siglent etusivulle linkki     Oskilloskoopit, mallisarja SDS2000X Plus

SDS2000X Plus sarja. 2-4 kanavaiset 100MHz - 350MHz - (optio 500MHz (3)) oskilloskoopit vaativaan käyttöön.

Siglent ei ole halvin. Siglent kilpailee laadulla ja ominaisuuksilla joita usein löytyy vasta paljon kalliimmista oskilloskoopeista.


Lyhyessa ajassa juuri tämä mallisarja on myös ammattilasten keskuudessa saavuttanut poikkeuksellisen suuren suosion tässä taajuusluokassa. Harrastajien keskuudessa varsinkin sen SDS2104XPlus on noussut erikseen mainitsemattomista syistä aivan erityiseen suosioon.  Eikä ihme. Se on hyvä.
Nämä ovat hintaluokassaan todella suorituskykyisiä korkealaatuisia oskilloskooppeja. Kuten tiedetään Siglentin hardware laatu on todella hyvä.

Minulla on tällä hetkellä käytettävissä SDS2000X-Plus ja jossain vaiheessa esitän joitain omia testituloksiani ja muita havaintoja.
Nyt en enää ihmettele oskilloskoopin saamaa suurta suosiota.

Vuoden 2020 alussa Siglent julkaisi SDS2000 sarjaan kolmannen polven mallisarjan SDS2000X Plus. Laitteen hardware arkkitehtuuri EI pohjaudu aiempaan SDS2000 sarjaan. SDS2000X sarjaan se pohjautuu jossain määrin mutta on silti aivan eri peli. Paremminkin voisi sanoa sen olevan SDS5000X mallin pikkuveli. Markkinoilla tämä malli on saavuttanut vankan aseman lyhyessa ajassa. Hinta ja laatu-suorituskyky ovat todellakin ostajan kannalta hyvässä suhteessa.
Tämä siis EI ole mikään SDS2000X mallin kasvojenkohtos versio vaan uusi malli. Tämä on nimestään huolimatta täysin uusi huomattavan suorituskykyinen oskilloskooppi ja hiukan muutakin. Mallisarjojahan on kaikkiaan 1000, 2000, 3000, 5000 ja 6000. Kuhunkin sarjaan voi  kehitys tuoda aivan uusia erilaisia oskilloskooppeja. Kiinalaisista syistä 4000 on ilmeisesti jätetty välistä.  Oikeastaan ainoa ns kasvojen kohotus malli oli aikanaan SDS1000DL/CNL/CML skoopeissa kun ne saivat + merkin peräänsä mutta tekniikka oli sama näytön resoluutiota lukujunottamatta lähinnä.

Näytenopeus max 2GSa/s (1)  sekä näytemuistin pituus max 200M/kanava (2)
4 kanavainen malli voi käyttää 2 kanavaa max 2GSa/s ja kumpikin max 200M muistia. Kun käytössä on samaan aikaan 3 tai 4 kanavaa maksimi on 1GSa/s ja jokaiselle kanavavalle maksimi 100M muistia. Tämä mahdollistaa myös 500MHz taajuusalueen (Optio) joka on käytettävissä silloin kun AD muuntimet ovat 2Gsa/s toimintamoodissa. Asiasta tarkemmin jäljempänä.

 


 

SDS2000X Plus malleissa on kapasitiivinen kosketusnäyttö 10.1" ja 1024x600 resoluutio.
Kosketusnäyttö toimii sujuvasti myös fyysisten säätimien ja painikkeiden kanssa ihan kuten kulloinkin parhaalta tuntuu.
Kosketuspaneelin ja etupaneelin säätimien rinnalla voi saumattomasti lisäksi käyttää näppäimistöä ja hiirtä.

Nimestään huolimatta tämä siis ei ole malisarjan SDS2000X mallin päivitys tms vaan täysin eri laite huikeasti sen yläpuolella.
Ja samalla ylimmän SDS5000X sarjan alapuolella. (Kiinan markkinoilla on sitäkin ylempi SDS6000X Pro)


Siglentin pieni esittelyvideo.  (mp4. noin 160M, avautuu uuteen ikkunaan)

SDS2000X Plus on erinomaisen suorituskykyinen ja ominaisuuksiltaan erittäin monipuolinen. Muun muassa erittäin edistykselliset triggaustoiminnot. Myös 10bit toimintatila yhdessä vertikaalisen zoomaukseen kanssa on uutta. Siis nimenomaan niin että myös vertikaalizoomaus on mahdollinen run tilassa. Se ei myöskään ole mikään ns myyntiesitteen ominaisuuslistaa varten tehty viritelmä. Vaikka 10bit resoluutio onkin softapohjainen "oversample" tyyppinen se on kuitenkin ihan varteenotettava ominaisuus. Se myös tuottaa oikeasti 10 bittisen datan eikä ole pelkkä näyttökuvan "make-up" kuten niin monesti asianlaita on. Koska se tuottaa leveämpää dataa se syö myös näytemuistia enemmän. Taajuusalue on sitä käyttäessä rajattu 100MHz. Tästä on EEVBlog foorumilla jäsen "Performa01" esittänyt varsin hyvän katselmuksen. (kannattaa katsella viestiketjua laajemminkin ja nimimerkin Performa01 kertomat tekniset asiat ovat yleensä osoittautuneet suorastaan harvinaisen luotettaviksi.Myös luvattu 80uVrms kohinataso on varsin kunnioitettava.

Oskilloskoopissa on vakiona aina poikkeuksellisen suorituskykyinen BodePlot (SFRA) joka on edelleenkin harvinaista oskilloskoopeissa ja varsinkin sitten kun otetaan mukaan se suorituskyky joka nykyisissä Siglentin toisen kehityspolven polven  BodePlot versioissa on. Siglentin BP dynamiikka on huomattava ja lisäksi se toimii taajuusselektiivisen pyyhkäisyvastaanottimen tavoin eli skoopin tulokanava ei ole tässä tilanteessa "wide open" vaan digitekniikalla siinä on nyt pyyhkäisytaajuutta seuraava DSP filtteri. Toki varjopuolena on se että BP ei ole kovin nopea. BP on 4 kanavaisissa malleissa kolmekanavainen! + referenssikanava eli tässä saa tutkittavasta piiristä useammastakin kohdasta tietoa kuin vain sen ulostulosta.Kaikissa 4-kanavaisissa oskilloskoopeissa ei nykyisin ole Ext trig kanavaa. Tässä on sekin. (takapaneelissa)
 - huomautan kuitenkin että EXT trig on perinteinen analoginen jonka vuoksi useimmat edistykselliset triggaustominnot eivät ole sen käytetävissä eikä esimerkiksi sen trigger jitter ole lähimainkaan samaa erittäin hyvää luokkaa kuin pääkanavien. Mikäli muut seikat eivät estä tai rajoita, kannattaakin vapaata pääkanavaa käyttää Ext Trig toimintoon (silloin voi myös kyseisen kanavan signaalin piirron sammuttaa näytöltä jos se häiritsee.

Vakiona on myös perustason ( I2C, UART, SPI, CAN ja LIN) sarjaliikenne dekoodaukset ja triggaukset.

Vakiona on myös nopea segmented memory tallennus (Siglent nimi sille on Sequence, sekvenssi)

Niinikään vakiona on täysnopeuksinen HW pohjainen maskitesti.

Samoin jatkuvasti aina taustalla tallentava ns hidas segmented memory tallennus eli wfm historia bufferi (FIFO periaatteella) (kulloisenkin käyttötilanteen wfm/s nopeudella toimiva) Josta Siglent käyttää nimeä History.

Monissa oskilloskoopeissa näitä monenlaisia toimintoja myydään lisävarusteina. Siglentissä niitä on koko joukko siis vakiona.

Erityisen kunnostautuneita optoiden myyjiä lienevät esim R&S samoin kuin Keysight. Joskus näyttää hiukan hassulta kun lähes kaikki muu virtalähdettä ja koteloa perus signaalinäyttöä lukuunottamatta on optioita nuin hiukan karrikoidusti.

Toki on Siglentilläkin myös sitten maksulisiakin lisätoimintoja.

Optio: Skoopissa on myös sisäinen funktiogeneraattori joka on yksikanavainen ja 50MHz (Arb/Funktio generaattori)  aktivoitavissa maksullisena optiona.

Optio: MSO toiminnot ovat myös sisäisen hardwaren osalta valmiina (16 kanavainen MSO-LA), aktivoitavissa maksullisena optiona. Lisäksi tarvitaan Siglentin LogiikkaProbe.

Optio: Power analysis toiminnot.

Optioina: eräitä hiukan spesiaalimpeja sarjaliikenneprotokoolia kuten MIL STD 1553B ja mutama muu.

Yms


Netistä eri puolilta saatat löytää... 
joitain varsin mielenkiintoisia juttuja laitteen muuntuvuuden osalta. Ole kuitenkin tarkkana... ne jutut ovat aivan omalla vastuulla ja jos huono tapahtuu niiden suhteen olet omillasi vähintäänkin osittain. Siitä huolimatta aika mielenkiintoisia "optioita"... harrastajan näkökulmasta. (esim EEVblog, mutta itse saat etsiä nämä kyseiset asiat)

 

Joitain perustietoja:

Huomautuksia 2/4 kanavaisuudesta ja näytenopeudesta

1) 
4-kanavaisessa on kaksi AD muunninta, kaksikanavaisessa 1.
Kanavaparille CH1 ja CH2 on yksi AD muunninpiiri joka toimii sisäisesti interleaved moodissa kahdelle kanavalle ja ei-interleaved moodissa yhdelle kanavalle.

Kanavaparille CH3 ja CH4 on yksi AD muunninpiiri joka toimii sisäisesti interleaved moodissa kahdelle kanavalle jtai ei-interleaved moodissa yhdelle kanavalle.

Näytenopeus on interleaved moodissa 1GSa/s parin kumpaakin kanavaa kohti ja ei-interleaved moodissa 2GSa/s yhdelle käytöön valitulle kanavalle.

Mikäli kummastakin kanavaparista valitaan vain toinen käyttöön toimii molemmat kanavat 2GSa/s näytenopeudella. Mikäli jommassa kummassa kanavaparissa on molemmat kanavat käytössä toimii myös toinen kanavapari ei-interleaved moodissa.


2)
Kaksikanavaisessa on yksi kanavapari ja sillä max 200M muistin pituus. Kun kanavaparissa on molemmat kanavat käytössä on kummallakin maksimi 100M.

Nelikanavaisessa on kaksi kanavaparia jotka ovat samanlaiset. Yhteensä siis 200M + 200M. 

Mikäli kummastakin kanavaparista valitaan vain toinen käyttöön on kummallekin 200M (ja 2GSa/s). Mikäli jommassa kummassa kanavaparissa on molemmat kanavat käytössä toimii myös toinen kanavapari ei-interleaved moodissa ja näin kummassakin kanavaparissa myös muisti on jaettu ja maksimi pituus kanavaa kohden 100M

3)
500MHz taajuusalue korotus optio. Kun oskilloskooppi toimii interleaved moodissa (max 2GSa/s)  taajuusalue on 500MHz ja kun toimitan ei-interleaved moodissa (max 1 GSa/s)  taajusalue rajataan 350MHz. Juuri siksi siitä mainitaan että optio on 2 kanavalle joka aiheuttanut hiukan hämmennystä tulkinnan osalta. Kun oskiloskooppissa on 500MHz optio on lisäksi aika akseli 0,5ns - 1000s/div  kun ilman optiota se on 1ns - 1000s/div

Syy on yksinkertainen. 500MHz kaistaleveys ei ole käytännössä mahdollinen 1GSa/s näytenopeudella oskilloskoopissa vaikka Nyquist raja onkin silloin 500MHz. Oskilloskoopin on oltava nopea eikä voida odottaa valtavaa määrää näytteitä ja alkaa sitten laskemaan tai filtteröimään. Lisäksi se vielä edellyttäisi 500MHz äärimmäisen jyrkkää "brick wall" filtteriä analogisessa etupäässä jollaisia esiintyy vain teoriakirjoissa ja mielikuvituksessa.

 

 

SDS2000X Plus ominaisuuksiin kuuluu kapasitiviinen 10,1" kosketusnäyttö sekä tuki ulkoiselle hiirelle ja näppäimistölle joita voi käyttää saumattomasti yhdessö normaalin etupanelin rinnalla oskilloskoopin hallintaan.

Lisäksi oskilloskoopissa on sisäinen web liityntä jolloin reaaliaikaista kuvaa voidan siirtää ulkoiselle tietokoneelle ja sen näytölle jota kautta oskilloskooppia voidaan ohjata tai vain näyttää kuvaa isolta ruudulta esimerkiksi opetus- tai muissa tilanteissa joissa ulkoinen ruutu on tarpeen. Vastaava esim opetuskäytöä yms tukeva ominaisuus löytyy muutamista muistakin Siglent laitteista. Ruudun päivitysnopeus voi olla luokkaa 10 päivitystä sekunnissa oten aivan skoopin TFT päivitysnopeuteen se ei yllä mutta on kuitenkin varsin reaaliaikainen.

 

 
SDS2000X Plus mallissa FFT on 2Mpts joka mahdollistaa varsin hyvän resoluution myös suuremmilla tajuksilla. Samoin nykyisin Siglentin FFT sisältää myös muita edistyksellisiä ominaisuuksia kuten automaattiset taajuusmarkkerit yms.

Tietenkin erittäin monipuoliset mittaustoiminnot niin että myös mittausarvojen hajontaa voidaan näyttää.

Maksimi nopeus on 500kwfm/s  sekvenssitallennus toiminnolla, normaalitilassa maksimi on 120kwfm/s
Sekvenssitallennuksessa (aka segmented memory acquisition) segmenttien määrä yhdessä sekvenssissä voi olla jopa 90000.

Lisämaksullisen MSO option aktivointi  tuo mukaan 16 digitaalista kanavaa. MSO hardware skoopin sisällä on aina valmiina. Käyttö edellyttää tietenkin myös asianmukaisen Siglent LA proben.

 

 

Ja, paljon muuta.


 


     SDS2000X Plus DataSheet   (pdf)

     SDS2000X Plus User Manual  (pdf)

     SDS2000X Plus Quick Start Manual (pdf)

Datalehdet ja muuta mallikohtaista materiaalia.
Tarkasta  uusimmat versiot valmistajan sivuilta.
Niihin on vaikea linkittää koska niiden tarkat osoitteet saattavat useinkin muuttua.
Siglent päivittää dokumentteja ajoittain.
Ne voisivat usein olla vanhentuneita versioita.

Kulloinkin viimeisimmät julkaistut materiaalit löytyvät nykyisin erittäin helposti Siglentin nykyisiltä hiukan uudistetuilta sivuilta.

           FW päivitykset ja Ohjelmat sekä takuutiedot ym  (Siglent sivut)


           Käyttöohjeet, datalehdet, sovellusvinkit ja videoita (Siglent sivut)


 

   --» Ylös 

    --»  Oskilloskoopit

   --» Etusivulle - Home